Een siergazon of speelgazon, dit zijn de verschillen en hier moet je op letten!

Iedere tuin is anders en iedere tuinier gebruikt zijn of haar tuin op een andere manier. Zo bestaan er ook verschillende gazons. Je hebt bijvoorbeeld een siergazon en een speelgazon. Daar zitten wel degelijk verschillen in. Het woord zegt het natuurlijk al, het ene gazon ligt er puur voor de sier en de ander is aangelegd om veel overheen te kunnen lopen. Gezinnen met kinderen of mensen die gewoon veel over het gazon lopen kunnen dus beter een gazon aanleggen dat meer belasting aan kan. Een gazon voor de sier legt men voornamelijk aan in de voortuin waar weinig gebruik gemaakt wordt van het gazon.

De verschillen tussen een siergazon en een speelgazon

Een gazon voor de sier en een gazon om te gebruiken, dat is natuurlijk het grote verschil. Er zijn dan ook verschillende grassoorten verkrijgbaar die verschillende doeleinden hebben. Graszaad of graszoden met dunnere en fijnere sprieten worden veelal gebruikt voor siergazons. Deze zijn vaak minder zelf herstellend en kunnen dan ook weinig belasting aan. Deze grassoort kun je echter wel korter houden waardoor het gazon er strakker uitziet. Graszaad of graszoden voor veelvoudig gebruik zijn vaak grovere sprieten en grassoorten die snel en zelf herstellend zijn. Schade aan de grassprieten wordt dus vanzelf weer verholpen.

Speelgras verzorgen

Het verzorgen van speelgras vergt eigenlijk niet zoveel werk. Natuurlijk is het van belang af en toe te verticuteren, bemesten en bekalken. Dat heeft ieder gazon nodig. Het speelgras kun je gemakkelijk met de grasmaaier maaien, de lengte hiervan wordt vaak aangeraden op zo’n 4 tot 6 centimeter. Eén keer per week is vaak voldoende, het gras mag best wat langer groeien wanneer je het maar niet langer dan 8 centimeter laat komen Dit grastype is veel beter bestand voor actief gebruik, rondrennende huisdieren en af en toe een barbecuefeestje.

Siergras verzorgen

Ook siergras vergt natuurlijk de basisverzorging zoals bemesten, bekalken en verticuteren. Bijzaaien is hier vaker van de orde omdat siergrassen vaak minder zelf herstellend zijn, kale plekken kunnen dus sneller voorkomen. Bij een siergazon kun je de grassprieten een stuk korter houden dan bij een speelgazon. Aangeraden wordt om niet korter dan 2,5 centimeter aan te houden. Wanneer je een dichte grasmat hebt zal dit ongelooflijk strak ogen. Maaien zal wel vaker moeten bij siergazons om het strakke uiterlijk te behouden. Vanwege de lage belastbaarheid is een robotgrasmaaier ook aangeraden omdat je hierbij niet over het gras hoeft te lopen. Een robotmaaier die in lijnen kan maaien is aangeraden om de strakke lijnen in het gazon te krijgen voor een nog strakker eindresultaat. De keuze in soorten gras is eindeloos: