Waarom, wanneer en hoe kun je het beste kalk over je gazon strooien?

De lente is weer begonnen en we kunnen dus weer volop aan de slag in de tuin. Voor veel mensen is het gazon toch wel het belangrijkste punt van de tuin en vaak ook het visitekaartje. Een mooi groen en strak gazon ziet er natuurlijk prachtig uit. Dat gras heeft natuurlijk van alles nodig om er zo mooi uit te zien. Denk bijvoorbeeld aan genoeg zonlicht, maar ook aan voeding en water. Toch wordt er door veel mensen vaak iets over het hoofd gezien en dat is het strooien van kalk. Waarom, wanneer en hoe doe je dat nu het beste?

Waarom moet je het gazon voorzien van kalk?

Kalk strooien op je gazon wordt vaak aangeraden om één keer per jaar te doen. Gras groeit namelijk het beste wanneer de zuurgraad van de bodem niet te hoog is. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van bodem van je gazon wordt geneutraliseerd. De meest ideale PH-waarde voor de groei van je gras is neutraal tot lichtzuur Dat houdt in dat je het liefst een waarde hebt van ergens tussen de 6.5 en 7. Dit is heel eenvoudig te meten met een PH-meter die je op verschillende plekken in de tuin in de grond kan steken. Hier komt een waarde uit waarna je aan de slag kunt gaan. Of niet natuurlijk, mocht de PH-waarde al goed genoeg zijn. Deze PH-meters zijn in de meeste bouwmarkten en tuincentra te koop voor één of twee tientjes.

Wanneer kan ik aan de slag?

De beste periode is doorgaans tussen half oktober en half februari. Mocht je dit nog niet gedaan hebben dan zou je nu dus te laat zijn. Niet getreurd, het kan nog steeds. Tot mei is het nog prima om aan de slag te gaan met het strooien van kalk over je gazon. De kalk heeft gewoonweg genoeg regen nodig om goed op te kunnen lossen en regen valt het meest tussen oktober en februari. Wacht dus even tot er een dag of een paar dagen met goed veel regen is voorspelt en begin net daarvoor met strooien.

Liever te weinig dan teveel!

Er wordt veel geadviseerd om kalk en meststoffen niet tegelijk te strooien. Vroeger was dit zeker juist omdat er veel gewerkt werd met kunstmest. Tegenwoordig kan het tegelijk wanneer je organische meststoffen gebruikt voor je gazon. Met kunstmest is het wél nodig om er een week of twee tussen te houden omdat de stoffen zorgen voor een chemische reactie waardoor het samenklontert en niet meer oplost. Overigens is kunstmest niet aan te raden vanwege de korte werking en het aantasten van het bodemleven in de tuin. Wat betreft de hoeveelheid, in dit geval is minder kalk beter dan teveel kalk. Teveel kalk kan het gazon beschadigen. Over het algemeen gebruik je 1 kilo kalk per 10 vierkante meter. Hier meer: