Verticuteren van je gazon is belangrijk om je gazon mooi en sterk te houden. Na de winterperiode zal je merken dat er, vooral op schaduwrijke plekken, veel mosgroei in het gras aanwezig is. Mosgroei zal de groei van je gras belemmeren en dat willen we natuurlijk niet. Ook kan er een viltlaag ontstaan op de grond waar je gras groeit waar je graag vanaf wil. Je gras heeft namelijk lucht nodig. Door het verticuteren van het gazon zorg je ervoor dat er weer genoeg water en voedingsstoffen bij de wortels van het gras kan komen.
Wanneer eerste keer verticuteren?
Het voorjaar is het perfecte moment om de grasmat de eerste keer te verticuteren. Zorg er wel voor dat je lang genoeg wacht tot de bodemtemperatuur minstens 10 graden is. De grasmat heeft tijd nodig om te herstellen, dat zal sneller gaan wanneer het gras vol aan het groeien is. Wacht er dus nog even mee in maart, begin tot half april is vaak de beste periode om aan de slag te gaan.
Hoe en hoe vaak?
Er zijn verschillende manieren van verticuteren. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag gaan met een verticuteerhark, maar dat raden we alleen aan wanneer je niet zo’n heel groot grasveldje hebt. Is jouw grasveld wat groter, dan kun je beter aan de slag gaan met een verticuteermachine. Zorg dat je het gehele grasveld in twee kanten op verticuteert om er zeker van te zijn alle plekken goed aan te pakken. Daarna kun je gemakkelijk alle mossen en dood gras met een bladhark bijeen harken om het van het gazon te verwijderen. Vaak is één keer per jaar verticuteren genoeg. Heb je nu veel last van mosgroei dan kan een tweede keer in het najaar geen kwaad.
De vervolgstappen
Na het verticuteren kun je de grasmat nog bijzaaien om de kale plekken een groeispurt te geven. Na een week of 6 kun je beginnen met het strooien van organische mest over het gazon. Organische mest zorgt voor een rijk bodemleven wat er weer voor zorgt dat jij in de zomer minder last van engerlingen, emelten en mieren zal krijgen. Ook kalk strooien kan een handje helpen in het gezond houden van jouw grasmat. Wanneer en hoe je dat doet kun je hier lezen. Meer over verticuteren zie je hier: