Een groen gazon is natuurlijk het ultieme plaatje voor iedere tuinier. Echter heeft een grasmat wel wat werk nodig om mooi groen en vol te blijven. Hoeveel werk en moeite je ook in je grasmat steekt, er kan altijd iets gebeuren waardoor je in moet grijpen. Denk bijvoorbeeld aan plagen die zich ónder de grasmat bevinden zoals Engerlingen en Emelten. Daarvoor zijn gelukkig speciale aaltjes op de markt waardoor je het probleem bij de kern én milieuvriendelijk op kan lossen. Echter bestaan er ook gazonziektes, zoals rooddraad.
Rooddraad in het gazon
Het kan gebeuren dat je aan het einde van het voorjaar of ergens in de zomer plotseling last krijgt van bruine, gele of soms zelfs rode plekken in het gazon. Dat kan verschillende oorzaken hebben, deze plekken kunnen bijvoorbeeld wijzen op rooddraad. Dit is een schimmelziekte die zich vestigt op de grassprieten en wordt veroorzaakt door een stikstoftekort. Eén voordeel, rooddraad zal het wortelstelsel van het gras niet aantasten. De schimmel zal de grassprieten echter wel in hun groei verstoren en veroorzaakt lelijke plekken in het gazon. Bestrijden dus!
Beluchten van de bodem
Een stikstoftekort in de bodem kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende reden is een verstikte bodem waardoor er vrijwel geen lucht meer de grond in kan komen. In dit geval is beluchten dus de beste optie. Dit kan bijvoorbeeld met een prikrol maar ook door licht te verticuteren. Zeker wanneer je dit eerder in het jaar nog niet hebt gedaan kan een goede verticuteerbeurt helpen om de grond luchtiger te maken. Mossen en dode opgehoopte grassen zorgen ervoor dat de grond verstikt raakt en geen stikstof meer op kan nemen. Ook schaduwrijke plekken zorgen vaak voor verstopte bodem, ook daar zijn trucjes voor zoals je hier kunt zien.
Stikstof tegen een stikstoftekort!
Naast beluchten kun je het gras ook een handje helpen door direct stikstof te voeren. Dit doe je natuurlijk nadat je het gazon belucht hebt. In vrijwel alle organische meststoffen voor je grasmat zit stikstof wat je gras een enorme groeispurt geeft. Aangeraden wordt om minstens ieder seizoen de geschikte meststoffen over het gazon te strooien, vier keer per jaar dus. Door deze handelingen zorg je ervoor dat de groeiomstandigheden van onder andere rooddraad minimaal zal zijn en je hebt binnen een mum van tijd weer een groene grasmat!