Acupressuur

Acupressuur valt onder de eeuwenoude (>4000 jaar) Chinese geneeskunde. Chinese geneeskunde is een holistische geneeskunde.

“Holistische (dier)geneeskunde (Holos betekent geheel) is gericht op de hele mens/dier. Dit wil zeggen gericht op het lichaam, de ziel en de geest. Het is een visie op (dier)geneeskunde.

De Westerse (reguliere) geneeskunde richt zich vooral op de fysieke symptomen, op de materie. Ziekte is een afwijking van de norm. De therapie is erop gericht met chemische of fysische ingrepen om de norm weer zoveel mogelijk te bereiken.

De Chinese (dier)geneeskunde (holistische geneeskunde) richt zich vooral op de energie. Ziekte is een disbalans van de energie. De therapie is erop gericht de energetische disbalans te herstellen. Het herstel van de materie kan dan volgen”

Acupressuur is erkend door de World Health Organisation. Het maakt gebruik van meridianen, een netwerk van banen die alle delen van het lichaam van levenskracht (Qi) voorziet. Meridianen maken contact met onze huid, spieren, zenuwen en organen. Ze voeden en bevochtigen elke cel van ons lichaam op energetisch gebied. Dat geldt voor mensen, maar ook voor dieren.

Ziekte
In ons lichaam kan een ziekte ontstaan, door verkeerde voeding, stress, emoties, trauma of doordat virussen het lichaam binnen dringen, ed. Als dit even duurt is dat niet zo’n probleem maar als een stagnatie langer blijft bestaan ontstaan er op den duur klachten. Dit kunnen zowel fysieke als mentale klachten zijn.

Wat gebeurt er met het lichaam
Een ziekte veroorzaakt een blokkade in het meridiaansysteem waardoor de Qi zich op bepaalde plaatsen gaat ophopen. Je moet het zien als een file. Aan de ene kant vóór de blokkade ontstaat een ‘file’ van energie. Dit uit zich bijvoorbeeld in de vorm van warmte. Aan de andere kant achter deze blokkade ontstaat juist een ‘leegte’ van energie, wat zich als kou kan uiten. Normaal gesproken herstelt het lichaam deze scheefgelopen energiebalans vanzelf. Maar als het lichaam of de geest tijdelijk zwakker is, dan is het moeilijker om de balans terug te vinden en kan iemand (mens en dier) ziek worden.

Hoe werkt acupressuur
Acupressuur kan uitkomst bieden. Door de juiste combinatie van acupressuurpunten te stimuleren kunnen meridianen weer geopend worden en kan de Qi weer in balans worden gebracht. Dit gebeurt door zachte druk uit te oefenen op een gediagnosticeerd aantal punten. Mijn acupressuurbehandeling is erop gericht het dier energetisch in balans te brengen waarna fysieke klachten kunnen/zullen verminderen of verdwijnen.